Vinetele (Solanum melongena L.) sunt plante perene, din familia solanaceelor cunoscute îndeosebi pentru fructele lor comestibile. Fructele variază în culoare de la violet închis la roșu, roz, gălbui, dungată sau chiar albă de unde îi vine și numele de Nightshade (1).
Vinetele sunt cultivate încă din antichitate în Asia de Sud-Est însă au cucerit toată lumea fiind des întâlnite în rețetele mediteraneene, vestita musaka grecească, baba ganoush-ul turcesc, salata de vinete românească ș.a (1).
Planta este strâns înrudită cu roșia (Solanum lycopersicum), cartoful (S. tuberosum) dar și cu mai multe solanace otrăvitoare (Atropa belladonna) (1).
Solanaceele conțin alcaloizi ce pot avea efecte negative asupra sănătății umane. De exemplu, substanțele chimice care se găsesc în tutun, pot provoca în timp cancer. Alcaloidul din vinete, cartofi, roșii este solanina. Aceasta funcționează ca un insecticid în timpul creșterii plantei. Prea multă solanină ingerată poate duce la o stare de rău gerenară. Când cartofii devin verzi, au mai mulți alcaloizi în ei și au un gust mai amar. Din acest motiv se recomandă aruncarea cartofilor verzi sau încolțiți. Spre exemplu, consumul de cartofi verzi poate duce la deranjamente gastrice, greață sau diaree, febră sau dureri de cap. În mod normal, cartofii, roșiile, vinetele au o cantitate acceptabilă de alcaloizi și nu prezintă probleme la consum. Pentru o persoană de 68 de kilograme, un consum de minim 136 de miligrame solanină sunt necesare pentru a produce o stare de rău. În acest context, o vânătă are aproximativ 11 miligrame de solanină, iar cartofii între 25 și 275 de micrograme de alcaloizi în funcție de tipul de cartof. Pentru a evita pe cât posibil alcaloizii, se recomandă consumul de roșii, vinete și alte solanacee, coapte și nu verzi (3).
Solanaceele conțin foarte mulți nutrienți pentru sănătatea umană și sunt folosite în preparate culinare aproape zilnic. Cu toate acestea persoanele cu afecțiuni autoimune trebuie să le testeze deoarece în foarte multe cazuri pot duce la exacerbarea simptomatologiei. În acest caz, vinetele se consumă mai rar de către persoanele cu lupus care pot simți o senzație de preziune în zona pulmonară la consumul de vinete.
Sănătoase pentru unii, mai cu restricții pentru alții însă vara toată lumea dorește să guste cel puțin o salată de vinete coapte cu puțin ulei de măsline și ceapă.
Dacă ești la cură de slăbire, asocierea salatei de vinete fără maioneză cu pâine din făină integrală și roșii poate fi o alegere bună în special datorită fibrelor și a reglării tranzitului intestinal dar și al caloriilor reduse, însă dacă sunt probleme cu glicemia deja începem să numărăm caloriile din feliuța de pâine ceea ce crește și gradul de stres și nu favorizează deloc alimentația. Dacă nu se poate consuma gluten și pâinea din comerț este costisitoare și deloc curată ca și ingrediente, te gândești mereu la o variantă în care ai putea consuma vinete fără să te simți rău sau vinovat.
Ei bine, salata de vinetele se poate consuma și fără cereale:
pe felii de ardei,
pe felii de dovlecel,
în frunză de varză cu alte legume și împachetată stil shaworma,
roșii umplute cu salată de vinete
Salată de vinete ingrediente:
500 gr vinete coapte care se toacă mărunt
30 ml ulei de măsline extravirgin presat la rece
2 gr sare
Se amestecă toate.
Dacă ne urmărești din altă țară și folosești meniul de traducere, poți înțelege tabelul de mai jos verificând cantitățile prezentate la ingrediente. Primul tabel oferă informațiile nutriționale pentru întreaga rețetă. Astfel prima coloană conține cantitățile, a doua denumirea ingredientului, pe urma caloriile, proteinele, lipidele, carbohidrații și fibrele. În tabelul micuț se prezintă valorile nutriționale pt 100 grame.
Din punct de vedere al valorilor nutriționale, salata de vinete se compune din:
Bibliografie:
1. https://www.britannica.com/plant/eggplant
2. https://www.herbazest.com/herbs/eggplant
3. https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-nightshade-vegetables
Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!
e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro
+40 723-063 931
CUI 48635040
J20/1026/2023
Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.