Numele său științific, Urtica dioica, provine de la cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzație temporară de arsură la contact. Planta poate fi găsită în aproape toată lumea dar este mai frecvent întâlnită în Europa, America de Nord, Africa de Nord și anumite părți ale Asiei (1).
Urzica este o plantă erbacee care crește până la aproximativ 2 metri. Florile plantei sunt mici, verzi sau albe, polenizate de vânt. Frunzele și tulpinile sunt acoperite de tricomi înțepători ce au vârfuri bulboase care se desprind atunci când sunt periați, dezvăluind tuburi ca de ace care străpung pielea. Aceștia injectează un amestec de acetilcolină, acid formic, histamină și serotonină, provocând o erupție cutanată cu mâncărime și arsură care poate dura până la 12 ore (1).
Urzica este utilizată ca plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri când egiptenii foloseau urzica pentru tratarea artritei și a durerilor de spate, în timp ce trupele romane se urzicau pentru a se încălzi și cu toate că dovezile clinice referitoare la eficiența sa sunt limitate, este folosită și în prezent pentru o gamă largă de tulburări (2). Cel mai adesea urzica este folosită ca diuretic și ca tratament pe bază de plante pentru hiperplazia benignă de prostată (mărirea prostatei), dar și a altor tulburări urinare.
Ceaiul preparat din frunze de urzică a fost folosit pentru a trata febra fânului, diabetul, guta și artrita, iar frunzele proaspete înțepătoare sunt uneori aplicate pe articulațiile artritice într-un proces cunoscut sub numele de urtificare pentru a stimula fluxul sanguin. În această direcție, au fost dezvoltate creme pentru durerile articulare și diferite afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme și mătreață (1).
Glicemie și Cortizol
Adrian Isaza de la Alternative Medicine, Everglades University, Tampa, Fl, United States a publicat un articol științific în 2022 în Science Direct conform căruia urzica ar avea capacitatea de a scădea glicemia și cortizolul seric (3).
Gută și artrită
S-a demonstrat că ceaiul de urzică sau suplimentele din plante tratează eficient guta, ameliorează durerile musculare și reduc la minimum simptomele artritei (4).
Nutrienți principali:
Vitamine: Vitaminele A, C și K, precum și câteva vitamine B
Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu
Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic
Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali
Polifenoli: Kaempferol, quercetină, acid cafeic, cumarine și alte flavonoide Pigmenti: beta-caroten, luteina, luteoxantina și alți carotenoizi (5,6,7).
Concluzii și recomandări:
După o lungă perioadă de iarnă în care se consumă mai multe produse de origine animală decât cantitatea recomandată, cu un conținut crescut de purine, vine primăvara când se poate consuma cu ușurință urzica ce se găsește mai peste tot fiind gratuită din punct de vedere financiar și foarte ușor de preparat.
Este foarte important să se consume legume, frunze, fructe de sezon pentru a avea o diversitate alimentară, a obține toți nutrienții necesari dar și toate efectele benefice asupra organismului pe care nu le putem obține consumând o paletă redusă de alimente dintre care majoritatea produse animale, fructe și cereale în cantitate prea mare și un consum exagerat de redus în legume și frunze verzi.
Studiile nu sunt suficiente însă consumul de urzică și chiar urzicarea ușoară s-au dovedit benefice în reducerea simptomelor alergice motiv pentru care este bine să se folosească urzica în toate modurile benefice organismului uman (8).
La cantitatea de 100 grame urzică se pot regăsi următorii nutrienți în cantități ce pot să difere de la o zonă la alta:
Nutrienți
|
Valori la 100gr |
U.M. |
Apă |
87.7 |
g |
Calorii |
42 |
kcal |
Proteine |
2.71 |
g |
Lipide |
0.11 |
g |
Carbohidrați |
7.49 |
g |
Fibre |
6.9 |
g |
Calciu |
481 |
mg |
Fier |
1.64 |
mg |
Magneziu |
57 |
mg |
Fosfor |
71 |
mg |
Potasiu |
334 |
mg |
Sodiu |
4 |
mg |
Zinc |
0.34 |
mg |
Cupru |
0.076 |
mg |
Mangan |
0.779 |
mg |
Seleniu |
0.3 |
µg |
Tiamină |
0.008 |
mg |
Riboflavină |
0.16 |
mg |
Niacină |
0.388 |
mg |
Vitamina B6 |
0.103 |
mg |
Folat |
14 |
µg |
Colină |
17.4 |
mg |
Vitamin A |
101 |
µg |
Carotene, beta |
1150 |
µg |
Carotene, alpha |
114 |
µg |
Vitamin A, IU |
2010 |
IU |
Luteină + zeaxantină |
4180 |
µg |
Vitamin K (filochinona) |
499 |
µg |
Rețete recomandate:
1. Pireu de urzici din urzici fierte, scurse de apă, tocate, fierte împreună cu sare, usturoi, turmeric, piper. La final se poate adăuga iaurt vegetal, preferabil făcut în casă.
2. Ciorbă de urzici care se face asemănător celei de salată
3. Pastă de urzici cu maioneză de avocado
4. Clătite cu urzici. Rețeta normală de clătite în care se mixează urzici
5. Spaghete cu urzici, usturoi și iaurt vegetal
6. Plăcinte cu urzici
7. Omletă cu urzici
8. Chiftele la cuptor cu urzici și cartofi
9. Ceai de urzici
10. Tinctură urzici:
Intern:- ajută la menținerea sănătății sângelui datorită conținutului în minerale (fier),- ajută la menținerea funcționării normale a sistemului venos la nivelul picioarelor, -susține sistemul imunitar,- ajută la menținerea nivelului energetic al organismului,- susține sănătatea urinară și a prostatei.
Extern:- ajută tenurile cu probleme,- ajută la menţinerea sănătăţii pielii și a scalpului (9).
Bibliografie:
1. https://www.britannica.com/plant/stinging-nettle
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803312000978
3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B978012819815500001X
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/
6. https://www.researchgate.net/publication/342106990_Himalayan_Stinging_Nettle_Rich_Source_of_Protein_and_Minerals#:~:text=It%20contained%2020%20amino%20acids,essential%20amino%20acids%20except%20tryptophan.
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803312000978
8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S187703202030316X
9. https://www.daciaplant.ro/urzica-tinctura.html?gad=1&gclid=Cj0KCQjw84anBhCtARIsAISI-xdPPP1Ln9w6wttC5EWq4DcbLWSV3FDFwqTN9YRIxuPYZqzGvSyIFO0aAt8wEALw_wcB
Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!
e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro
+40 723-063 931
CUI 48635040
J20/1026/2023
Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.