17 septembrie 2023

Ulei de pește - trigliceride-carbohidrați

Uleiul de pește este bogat în acizi grași polinesaturați omega-3 care sunt remarcabil de hipotrigliceridemianți atât pentru persoanele cu trigliceride normale cât și la cele cu trigliceridele crescute. Într-un studiu publicat in 1984, republicat online in 2004, a fost prezentată influența uleiului de pește asupra trigliceridelor. Mai precis la un grup de 7 voluntari sănătoși li s-au prezentat 3 diete (1):

  • O dietă dieta de bază: 45% grăsimi, 10% proteine, 45% carbohidrați
  • Două diete bogate în carbohidrați (15% grăsimi, 10% proteine, 75% carbohidrați). Una din diete a fost de control și una bogată în ulei de pește.

Atât grăsimile dietetice pentru dieta de bază cât și pentru cea de control au conținut un amestec de ulei de arahide și unt de cacao, în timp ce dieta cu ulei de pește conținea niveluri ridicate de acizi grași omega-3 (1).

Nivelurile de trigliceride plasmatice au crescut de la 105 mg/dL cât au fost în timpul dietei de bază la 194 mg/dL în timpul dietei de control. Nivelurile VLDL au crescut de la 69 la 156 mg/dL (1).

Când uleiul de pește a fost înlocuit cu grăsimile de la dieta de control, nivelurile de trigliceride plasmatice au scăzut de la 194 la 75 mg/dL, nivelurile VLDL au fost reduse de la 156 la 34 mg/dL. Aceste efecte au fost observate la două până la trei zile după începerea dietei cu ulei de pește. Astfel, acizii grași omega-3 din uleiul de pește au redus rapid și semnificativ nivelul de trigliceride și VLDL chiar și în cazul unei diete bogate în carbohidrați* (1).

* Când conținutul de carbohidrați din dietă este ridicat peste nivelul considerat normal (>55% din energie), concentrațiile sanguine de trigliceride cresc. Acest fenomen, cunoscut sub numele de hipertrigliceridemie indusă de carbohidrați, este paradoxal deoarece creșterea carbohidraților din dietă vine de obicei în detrimentul grăsimilor din dietă. Astfel, atunci când conținutul de carbohidrați din dietă este crescut, grăsimile din dietă sunt reduse, însă conținutul de grăsimi (trigliceride) din sânge crește.

Concluzie:

Dacă sunt mărite trigliceridele, nu este recomandat să reduceți grăsimile nesănătoase și să le înlocuiți cu carbohidrați (paste, pâine, alte produse de patiserie sau cereale peste necesarul zilnic) ci este benefic să nu uitați să consumați 2 porții de pește pe săptămână, să reduceți grăsimile nesănătoase și să consumați cereale preferabil integrale într-un mod echilibrat.

Contează atât calitatea mâncării cât și cantitatea deci în acest context, nu consumați alimente din plictiseală, pe motiv de stres sau fond emoțional ci doar pentru a vă alimenta la orele care le-ați stabilit pentru mesele zilnice.

Rețetă:

Pește pe pat de sare cu sparanghel și morcovi la grătar.

Ingrediente:

300-400 gr păstrăv (cam 70-90 gr se vor pierde cu pielea, oasele,capul)

100 gr sparanghel (fără partea necomestibilă)

50 gr morcovi

lămâie, condimente q.s. (quantum satis)

frunze după gust

Sare 80-100 gr care se pune pe un grătar gen tigaie și pe acel pat de sare se pune peștele. Se face pe o parte, se întoarce pe cealaltă până când este rumen și se servește.

 

Nu este o rețetă recomandată cardiacilor, celor cu dializă, rinichi polichistici, retenție apă din interacțiunea cu tratamentele, hipertiroidism sau Hashimoto prin asociere defavorabilă etc.

 

Hipotensivilor le este indicată această rețetă precum și celor fără restricții de sare și în necesitate de omega 3 antiinflamator, endometrioză, obezitate, trigliceride mărite, hipotiroidism ș.a.

 

Bibliografie:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0026049584902300
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584104/

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact