30 octombrie 2023

SAREA – ISTORIE, IMPORTANȚĂ ȘI ECHILIBRU

Istorie generală

Sarea, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, este un mineral omniprezent care a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri ca și condiment, conservant, monedă de schimb și chiar ca și simbol al prieteniei (1).

 

Istoria sării în cultura umană este lungă și fascinantă, cu influența ei asupra societății și economiei, războaielor, a rutelor comerciale și chiar a limbii și literaturii (1).

 

Sarea a jucat un rol crucial în dezvoltarea civilizațiilor antice. A fost folosită ca și condiment și conservant pentru alimente, ceea ce a permis oamenilor să păstreze alimentele pentru perioade mai lungi de timp și să călătorească pe distanțe mai mari (2).

Pe lângă utilizările sale culinare, sarea era folosită și pentru ceremonii religioase. Grecii și romanii antici credeau că sarea era un mineral sacru și era folosită în ofrande și sacrificii religioase (2).

Sarea a fost folosită ca și monedă de schimb. Soldații romani erau plătiți cu sare, de unde și cuvântul „salariu” care provine din cuvântul latin „salarium” care se folosește și în ziua de astăzi, dar puțini îi cunosc proveniența (2).

Valoarea sării era atât de mare în unele culturi încât a fost folosită chiar și ca formă de monedă pentru cumpărarea aurului. Regatul vest-african Ghana, de exemplu, era cunoscut pentru comerțul cu sare pentru aur, ceea ce a dus la dezvoltarea rutelor comerciale prin deșertul Sahara (2).

Sarea a jucat un rol central în economiile mai multor regiuni și este adesea reflectată în numele locurilor (Ocna Dejului, Ocna Sibiului, Ocna Mureș). Sarea a mai fost folosită ca bază pentru recensămintele populației și pentru impozitare, iar monopolurile de sare au fost practicate în multe state (2).

Sarea a stat la baza izbucnirii unor conflicte precum Revoluția Franceză și Războiul de Independență al Indiei (2).

Sarea poate fi extrasă din apa de mare, zăcăminte minerale, incrustații de suprafață, lacuri saline și izvoare de saramură. În multe zone lemnul a fost folosit ca sursă de combustibil pentru evaporarea saramurii și această practică a dus la despăduriri majore în Europa centrală (2).

Istorie medicală

Sarea a avut mai multe semnificații culturale și religioase, de la egiptenii antici până în Evul Mediu. Apetitul înnăscut pentru sare al omului poate fi legat de evoluția lui de la antropoidele predominant vegetariene. Este de remarcat faptul că oamenii care trăiesc în principal din proteine ​​și lapte sau care beau apă sărată, nu simt necesitatea să-și săreze alimentele, în timp ce oamenii care trăiesc în principal din legume și cereale folosesc mai multă sare adăugată. Utilizarea medicinală a avut tendința de a sublinia aspectele pozitive ale sării, de ex. prevenirea putrefacției, tratamentul diareei. Dovezile erau disponibile și pentru popoarele antice cu privire la relația sării cu fertilitatea, în special la animalele domestice. Istoria sării reprezintă astfel un exemplu unic pentru studierea impactului unei substanțe alimentare utilizate pe scară largă asupra diferitelor aspecte importante ale vieții omului, inclusiv filozofia medicală (2).

Influența negativă a consumului de sare

Relația strânsă dintre hipertensiunea arterială și aportul alimentar de sodiu este recunoscută pe scară largă și susținută de mai multe studii. O reducere a sodiului alimentar nu numai că scade tensiunea arterială și incidența hipertensiunii arteriale, dar este asociată și cu o reducere a morbidității și mortalității din cauza bolilor cardiovasculare. Reducerea prelungită și moderată a consumului de sare induce o scădere relevantă a tensiunii arteriale atât la persoanele hipertensive, cât și la cele normotensive, indiferent de sex și grup etnic. Aportul ridicat de sodiu și creșterea nivelului tensiunii arteriale sunt legate de retenția de apă, creșterea rezistenței sistemice periferice, modificări ale funcției endoteliale, modificări ale structurii și funcției arterelor elastice mari, modificări ale activității simpatice și ale sistemului neuronal autonom (4).

Edem: Excesul de sare poate determina organismul să rețină apă, ceea ce duce la umflare și retenție de lichide, o afecțiune cunoscută sub numele de edem. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, ciroza hepatică sau bolile de rinichi (5).

Boli de rinichi: aportul ridicat de sare poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor, ceea ce poate duce la reducerea funcției renale în timp. Pentru persoanele care suferă deja de boli de rinichi, sare excesivă le poate agrava și mai mult starea și poate duce la complicații (6).

Osteoporoza: Unele studii sugerează că o dietă bogată în sodiu poate crește cantitatea de calciu excretată în urină, ceea ce poate contribui la dezvoltarea osteoporozei și la scăderea densității osoase în timp (7).

Cancer de stomac: consumul excesiv de sare, în special sub formă de alimente sărate sau alimente conservate, a fost asociat cu un risc crescut de cancer de stomac. Acest lucru este deosebit de relevant în cazul populațiilor care consumă o dietă bogată în alimente conservate în sare (8).

Boli autoimune: Deși relația este încă explorată, unele dovezi sugerează că aportul ridicat de sare ar putea exacerba anumite boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și boala inflamatorie intestinală, prin promovarea inflamației și a activării sistemului imunitar (9).

Influența pozitivă a consumului de sare

Echilibrul electrolitic: Sarea, sub formă de ioni de sodiu și clorură, ajută la menținerea echilibrului electrolitic al organismului. Acest echilibru este crucial pentru funcționarea corectă a nervilor și a mușchilor, precum și pentru menținerea echilibrului fluidelor din organism (10).

Tratamentul hiponatremiei: În cazurile de hiponatremie, o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de sodiu în sânge, pot fi administrate soluții de sare pentru a ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic și la atenuarea simptomelor precum oboseala, confuzia și slăbiciunea musculară (11).

Intoleranță ortostatică: pentru persoanele cu intoleranță ortostatică, cum ar fi sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS), creșterea aportului de sare poate ajuta la creșterea volumului sanguin și la îmbunătățirea simptomelor precum amețeli și leșin (12).

Fibroză chistică: Persoanele cu fibroză chistică au adesea o pierdere crescută de sare prin transpirație, ceea ce duce la dezechilibre electrolitice. Menținerea unui aport adecvat de sare poate ajuta la gestionarea acestei afecțiuni și la prevenirea complicațiilor asociate cu dezechilibrele electroliților (13).

Hidratarea la exerciții fizice: Sarea ajută organismul să rețină apa și să mențină hidratarea în timpul activităților fizice intense. Ajută la prevenirea deshidratării și a riscurilor asociate în timpul antrenamentelor intense sau efortului fizic prelungit (14).

Insuficiență suprarenală: în unele cazuri de insuficiență suprarenală sau boala Addison, se poate recomanda un aport crescut de sare pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii, deoarece persoanele cu aceste afecțiuni pot avea dificultăți în reglarea nivelului de sodiu și lichid (15).

Cantitatea de sare recomandată a se consuma zilnic

Sodiul (simbol: Na) este principalul cation extracelular. El reprezintă 2% din mineralele din organism.

Cantitatea totală de sodiu în organism este de 90-100 g. Valoarea normală a concentrației sodiului în ser este: 136-145 mEq/l (mmol/l).

Sodiul se găseste în toate celule, dar este mai abundent în:

- secrețiile gastrice (bilă, suc pancreatic);

- scheletul osos (35-40%).

Necesarul minim, care ar satisface nevoile unui adult sănătos, se consideră a fi de 500 mg de sodiu pe zi. Aportul uzual adus printr-o dietă obisnuită este de 4-5 g de sodiu/zi (10-12 g de sare). Actualmente, se consideră ca recomandată o cantitate zilnică de sodiu de 2000-2400 mg sodiu (5-6 g de sare). Aportul adecvat la adult este de 1500 mg/zi. Noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății sugerează reducerea aportului de sodiu la mai puțin de 2 g/zi (5 g de sare) (16).

Surse alimentare bogate în sare

  • Sarea de bucătărie
  • Măsline
  • Peștele
  • Ouă
  • Castraveți murați, varză murată, murăturile în general
  • Cereale și pâine
  • Carne și produse din carne

 

Consumul de sare la nivel național

În Republica Moldova, adulții consumă de 2 ori mai multă sare, decât cantitatea maximă recomandată de OMS, potrivit Studiului privind consumul alimentar de sare (2018). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rândul bărbaților -11,5 g pe zi, comparativ cu cel al femeilor — 10,3 g pe zi. Mai multă sare se consumată în mediul rural — 11,3 g/zi, față de urban — 10 g/zi. Sursa cea mai importantă de sare o reprezintă pâinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie, 333 g de pâine sau 5 felii, ceea ce constituie 5,5 g de sare pe zi (17).

MENIURI CU CONȚINUT SCĂZUT DE SARE EXEMPLE

Mic dejun: Terci de Quinoa

Ingrediente:

1/2 cană quinoa

1 cană lapte de migdale

1 lingura miere sau sirop de artar

Fructe de pădure proaspete (cum ar fi afine, zmeură, căpșuni)

Nuci tocate (cum ar fi migdale sau nuci)

Mod de preparare:

Clătiți bine quinoa.

Într-o oală mai mică se amestecă toată cantitatea de quinoa și laptele de migdale. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă 15-20 de minute sau până când quinoa este fiartă și amestecul este îngroașat.

Îndulciți cu miere sau sirop de arțar la nevoie dar se poate lăsa doar dulceața fructelor pentru că este suficientă.

Se servesc cu fructe de padure proaspete si nuci tocate.

Prânz: Pui la grătar cu ierburi și legume

Ingrediente:

1 piept de pui dezosat, fără piele

Ierburi proaspete (cum ar fi rozmarin, cimbru sau oregano)

1 dovlecel, feliat

1 ardei gras rosu, feliat

1 lingura ulei de măsline

Suc de lămâie

Usturoi pisat

Piper negru

Mod de preparare:

Marinați pieptul de pui cu ierburi proaspete, sucul de lămâie, usturoiul pisat și piperul negru timp de cel puțin 30 de minute.

Puiul la grătar se lasă până când este bine pătruns dar nu până culoarea devine foarte închisă la culoare.

Se amestecă dovleceii tăiați felii și ardeiul gras roșu cu ulei de măsline și se întinde pe o tavă de copt. Se dă la cuptor timp de 20-25 de minute sau până când se înmoaie.

Cina: Linte cu legume

Ingrediente:

1 cană linte fiartă

1 cană de legume amestecate tocate (cum ar fi ardei gras, morcovi și mazăre)

1 lingura ulei de masline

Ierburi proaspete (cum ar fi patrunjel sau busuioc)

Suc de lămâie

Usturoi pisat

Piper negru

Mod de preparare:

Încinge ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu.

Se adauga legumele amestecate si se calesc pana sunt fragede.

Se amestecă lintea fiartă și se condimentează cu pudră de usturoi și piper negru.

Stoarceți puțin suc proaspăt de lămâie pește și decorați cu ierburi proaspete înainte de servire.

Concluzii

O dietă echilibrată este crucială pentru menținerea sănătății și a bunăstării generale. Când luați în considerare consumul de sare, este esențial să găsiți un echilibru pentru a vă asigura că organismul primește sodiu adecvat pentru funcțiile fiziologice adecvate, evitând în același timp aportul excesiv, care poate duce la complicații de sănătate. Iată câteva concluzii generale pentru o dietă echilibrată în ceea ce privește consumul de sare și implicațiile acestuia pentru diferite afecțiuni de sănătate:

Moderația este cheia succesului: menținerea unui aport moderat de sare este esențială pentru menținerea echilibrului fluidelor, a funcției nervoase și a contracțiilor musculare. Organismul are nevoie de puțin sodiu pentru aceste funcții iar consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și alte probleme de sănătate.

Luați în considerare afecțiunile individuale de sănătate: anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și tulburările de rinichi, pot impune persoanelor să-și limiteze aportul de sare. Pe de altă parte, în cazuri specifice de tensiune arterială scăzută sau anumite dezechilibre electrolitice, poate fi recomandat un aport de sare puțin mai mare.

Planuri dietetice personalizate: Persoanele cu afecțiuni specifice de sănătate ar trebui să lucreze îndeaproape cu profesioniștii din domeniul sănătății precum nutriționiștii și dieteticienții pentru a dezvolta planuri alimentare personalizate care să ia în considerare nevoile lor unice. Aceste planuri ar trebui să implice un echilibru atent al aportului de sodiu pentru a-și gestiona în mod eficient starea de sănătate.

Puneți accentul pe alimentele integrale: optați pentru o dietă bogată în alimente neprocesate, deoarece acestea conțin în general cantități mai mici de sare adăugată în comparație cu alimentele procesate și ambalate. Fructele proaspete, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale pot contribui la o dietă echilibrată, limitând în același timp în mod natural aportul excesiv de sare.

Citiți etichetele produselor alimentare: acordați atenție etichetelor alimentelor și informațiilor nutriționale pentru a cunoaște conținutul de sare din alimentele ambalate și procesate. Alegeți opțiuni cu conținut scăzut de sodiu și fiți atenți la sursele ascunse de sodiu: în condimente, sosuri și semipreparate.

Concentrați-vă pe ierburi: îmbunătățiți aroma meselor cu ierburi, condimente și sucuri de citrice, în loc să vă bazați pe sare excesivă pentru a da gust mâncării. Experimentați o varietate de condimente pentru a ajunge la gustul dorit al mâncărilor pe care le preparați.

Bibliografie:

  1. https://selectsalt.com/halotherapy/the-history-of-salt/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7847480/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31438636/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279409/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7369961/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880174/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9609108/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566149/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470386/
  12. https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/postural-tachycardia-syndrome-pots
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493206/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8955583/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6297573/
  16. Alexandra Sima, Adrian Vlad, Romulus Timar, Mihaela Rosu, Bogdan Timar, 2013, Noțiuni de nutriție umană fiziologică. Micronutrienții, Ed. Victor Babeș Timișoara
  17. https://ansp.md/schimba-ti-obiceiul-de-a-adauga-sare-in-bucatele-gata-in-saptamana-de-constientizare-a-reducerii-consumului-de-sare/#:~:text=Mai%20mult%C4%83%20sare%20se%20consumat%C4%83,g%20de%20sare%20pe%20zi.

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact