25 noiembrie 2023

ÎNȚELEGEREA ROLULUI VITAMINELOR ÎN GESTIONAREA MENORAGIEI

Menoragia, caracterizată prin sângerări menstruale abundente, afectează adesea sănătatea și calitatea vieții femeilor. Diverse studii au evidențiat rolul vitaminelor în gestionarea și ameliorarea acestei tulburări menstruale. Deficiențele de vitamine precum vitamina A, complexul de vitamine B, în special vitamina B1, vitamilele C, D și K au fost asociate cu menoragia, influențând echilibrul hormonal, factorii de coagulare și sănătatea reproductivă generală (1).

Deficit de vitamina A și Menoragia

Cercetările indică faptul că deficiența de vitamina A ar putea contribui la menoragie în rândul femeilor adulte. S-au observat niveluri serice de vitamina A mai scăzute la femeile care se confruntă cu sângerări menstruale abundente față de cele care nu se confruntă cu astfel de probleme. Un studiu asupra a 40 de femei cu menoragie pentru care s-a utilizat suplimentarea cu vitamina A a demonstrat rezultate promițătoare, o reducere a sângerării în 35% din cazuri (2).

Iată o listă cu diverse alimente bogate în vitamina A și procentul lor aproximativ din doza zilnică recomandată (DZR) la 100 de grame:

Morcovi: Aproximativ 334% din DZR

Cartofi dulci: Aproximativ 283% din DZR

Kale: Aproximativ 200% din DZR

Spanac: Aproximativ 187% din DZR

Dovleac: Aproximativ 170% din DZR

Ardei roșii: Aproximativ 75% din DZR

Caise (uscate): Aproximativ 64% din DZR

Mango: Aproximativ 54% din DZR

Broccoli: Aproximativ 12% din DZR (3,4)

Vitamina A fiind o vitamină liposilubilă se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor sănătoase ex. Morcovi cu pește la cuptor.

 

Complexul de vitamina B și corelația cu Menoragia

Studiile au sugerat o corelație între deficiența de vitamine B și menoragia. Deficiența acestor vitamine afectează funcția hepatică, ducând la un metabolism inadecvat al estrogenului. Normalizarea metabolismului estrogenului cu suplimente din complex de vitamine B a demonstrat un potențial mod de gestionare a menoragiei (2).

Studiul și-a propus să evalueze impactul vitaminei B1 asupra reducerii sângerării menstruale abundente la femeile aflate la vârsta fertilă. Printr-un studiu clinic dublu-orb care s-a realizat asupra unui grup de femei care se confruntau cu menstruații prelungite și abundente, s-a observat că suplimentarea cu vitamina B1 administrată pe parcursul a trei cicluri menstruale a scăzut semnificativ atât durata sângerării, cât și numărul de absorbante utilizate. Acest lucru sugerează că suplimentarea cu vitamina B1 ar putea fi benefică în reducerea volumului sângerării menstruale la acest grup demografic (5)

Vitamina B1, cunoscută și sub numele de tiamină, este prezentă în diferite alimente. Iată o listă cu unele alimente care conțin vitamina B1 și procentul lor aproximativ din doza zilnică recomandată (DZR) la 100 de grame:

Semințe de floarea soarelui: Aproximativ 64% din DZR

Nuci de Macadamia: Aproximativ 58% din DZR

Fasole neagră: Aproximativ 34% din DZR

Fistic: Aproximativ 33% din DZR

Linte: Aproximativ 22% din DZR

Mazăre verde: Aproximativ 16% din DZR

Făină de ovăz: Aproximativ 16% din DZR

Pâine cu cereale integrale: Aproximativ 10% din DZR

Spanac: Aproximativ 7% din DZR (6,7)

Vitamina C, bioflavonoidele și impactul lor asupra menoragiei

Combinația de vitamina C și bioflavonoide ajută la reducerea sângerării excesive, la întărirea capilarelor și la prevenirea fragilității acestora. Studiile clinice au raportat o îmbunătățire a sângerării menstruale atunci când femeile au primit suplimente cu vitamina C și bioflavonoide (2).

Iată o listă de alimente care conțin vitamina C împreună cu procentul lor aproximativ din doza zilnică recomandată (DZR) la 100 de grame:

Ardei gras (roșu): Aproximativ 212% din DZR

Kiwi: Aproximativ 154% din DZR

Căpșuni: Aproximativ 98% din DZR

Portocale: Aproximativ 89% din DZR

Broccoli: Aproximativ 89% din DZR

Varza de Bruxelles: Aproximativ 85% din DZR

Kale: Aproximativ 71% din DZR

Papaya: Aproximativ 62% din DZR

Lămâi: Aproximativ 53% din DZR

Dieta zilnică dacă este corectă și echilibrată poate oferi toți acești nutrienți în cantitate suficientă, însă dacă nu ai reușit încă să-ți echilibrezi dieta, poți încerca și anumite suplimente de înaltă calitate, bogate în carotenoide și vitamina C precum și multe alte componente benefice organismul (click pe poză pentru mai multe detalii):

Vitamina K, Factorii de coagulare și Menoragie

Femeile cu menoragie prezintă în mod obișnuit timpi de coagulare și niveluri de protrombină normale, iar utilizarea vitaminei K, în trecut, sub formă de preparate cu clorofilă, a avut efect limitat. Cu toate acestea, o deficiență în vitamina K s-a observat că poate duce la menoragie severă, subliniind importanța rolului său în coagulare (2,8).

Alte vitamine și implicarea lor în Menoragie

Studii suplimentare explorează impactul potențial al deficienței de vitamina D asupra ciclurilor menstruale neregulate și a menoragiei. În plus, cercetările emergente sugerează un rol pentru vitamina E în reducerea sângerărilor menstruale abundente (9).

Iată o listă de alimente care conțin vitamina D și procentul lor aproximativ din doza zilnică recomandată (DZR) la 100 de grame:

Somon (gătit): Aproximativ 90-100% din DZR

Macrou (fiert): Aproximativ 60-90% din DZR

Sardine (conserve în ulei): Aproximativ 30-40% din DZR

Gălbenușuri de ou: Aproximativ 5-10% din DZR (10,11)

Iată o listă aproximativă a alimentelor care conțin vitamina E și procentul acestora din doza zilnică recomandată (DZR) la 100 de grame:

Semințe de floarea soarelui: Aproximativ 67% din DZR

Migdale: Aproximativ 48% din DZR

Alune: Aproximativ 38% din DZR

Arahide: Aproximativ 31% din DZR

Spanac: Aproximativ 18% din DZR

Broccoli: Aproximativ 12% din DZR

Kiwi: Aproximativ 12% din DZR

Mango: Aproximativ 9% din DZR

Avocado: Aproximativ 7% din DZR (12,13)

Cauze hormonale

Unele femei se confruntă cu niveluri ridicate de estrogen și niveluri scăzute de progesteron. Acest lucru poate determina îngroșarea mucoasei uterine. Atunci când mucoasa groasă a uterului este eliminată în timpul menstruației, femeile pot experimenta fluxuri sanguine mai abundente și uneori cu cheaguri mari de sânge (14,15).

Pentru detoxifiere hepatică și reglare metabolism estrogenic click pe poză

Alimente utile: broccoli, conopidă, ceapă, usturoi, praz și obligatoriu sparanghel.

Prepararea termică a tuturor alimentelor prevăzute în acest articol este recomandat să fie de scurtă durată, de abur, la cuptor.

Concluzie

Înțelegerea influenței vitaminelor asupra sănătății menstruale oferă informații valoroase în gestionarea menoragiei. Încorporarea unui aport adecvat de vitamine printr-o dietă echilibrată sau suplimente alimentare, la nevoie, poate ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, la reglarea factorilor de coagulare și la îmbunătățirea sănătății reproductive generale.

Pentru testarea vitaminelor și mineralelor apasă aici

Nu știi cum să-ți echilibrezi dieta și cum să introduci suplimentele, apasă aici.

 

Bibliografie:

  1. Magowan BA, Owen P, Thomson A. "Chapter 8: Menorrhagia." In: Clinical Obstetrics and Gynaecology. 3rd ed. Edinburgh: Churchill Livingstone; 2004
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077876/#:~:text=A%20deficiency%20of%20vitamin%20A,lower%20than%20in%20healthy%20women.
  3. United States Department of Agriculture (USDA). National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release. Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  4. Holden JM, Eldridge AL, Beecher GR, et al. "Carotenoid content of U.S. foods: an update of the database." J Food Compos Anal. 1999;12(3):169-196. doi: 10.1006/jfca.1999.0827.
  5. https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/download/7865/7857/33091
  6. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  7. https://fdc.nal.usda.gov/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592002/
  9. https://www.researchgate.net/publication/357649643_Effect_of_Vitamin_D_in_the_Resolution_of_Menorrhagia_and_Irregular_Menstrual_Cycle
  10. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  11. https://fdc.nal.usda.gov/
  12. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  13. https://fdc.nal.usda.gov/
  14. https://www.healthpartners.com/blog/what-causes-heavy-periods-and-how-to-stop-them/#:~:text=Some%20women%20experience%20high%20levels,flows%20and%20larger%20blood%20clots.
  15. https://www.whitelotusclinic.ca/progesterone-for-heavy-menstrual-bleeding/

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact