19 august 2023

Inozitolul - Vitamina B8

Inozitolul hexafosfat (IP6), cunoscut și sub numele de mio-inozitol hexafosfat, acid fitic sau vitamina B8, este un zahar necesar organismului pentru a procesa insulina, identificat în 1855.
A fost considerat mult timp ca fiind un nutrient esențial, dar studiile mai aprofundate au arătat că ficatul și rinichii produc inozitol din glucoză (1,2,3).

Structură chimică

Inozitolul poate fi găsit în nouă forme: Mioinozitol – cea mai cunoscută formă, Ciclohexanhexol, 6-ciclohexanhexol, 1 2 3 4 5 6-ciclohexanhexol (3).

Calea prin care se biosintetizează

Singura cale de biosinteză cunoscută a inozitolului în toate organismele este conversia d-glucozei-6-fosfatului în mio-inozitol. Această conversie necesită două enzime cheie: sintaza l-I-1-P și I-1-P fosfataza (4).

Dozaj

Pentru (SOP - Sindromul Ovarelor Polichistice), mio-inozitolul este administrat în intervalul 200-4.000 mg o dată pe zi înainte de micul dejun;

Efectele antidepresive au fost observate până la 6 g

Dacă se utilizează o formulă de gel necesarul este între 4,2-5,4 g (5).

Rol în organism

Cele mai mari concentrații de inozitol se regăsesc în creier, inimă și cristalinul ochiului, dar în cantități mici este distribuit în toate țesuturile corpului (6,9).

Datorită beneficiilor mixte ale rezistenței la insulină și fertilității, mio-inozitolul este considerat un tratament bun pentru sindromul ovarelor polichistice la femei (8).

Conform lui Beth Israel Lahey, inozitolul este studiat pentru prevenirea cancerului, tratarea depresiei, a diabetului gestațional, a infertilității, sindromului metabolic, sindromul ovarelor polichistice (6,7,9). 

Carență

Deficitul de inozitol este implicat în dezvoltarea bolilor metabolice și endocrine.

Supradozaj

Efectele secundare: greață, dureri de stomac, oboseală, dureri de cap și amețeli. Cele mai multe efecte secundare apar cu doze mai mari de 12 grame pe zi (10,11).

Deși există unele studii care sugerează că inozitolul poate fi util în boala bipolară, există, de asemenea, îngrijorarea că acesta ar putea cauza episoade maniace sau hipomaniace (10,11).

Dozele mari pot reduce absorbția zincului, a calciului, fierului și alte minerale esențiale, declanșând deficiențe nutriționale chiar dacă dieta este echilibrată (10,11).

Interacțiuni cu alimente/ medicamente/ suplimente

Litiu: inozitol poate crește eficacitatea acestui medicament.

Produsele cu inozitol cresc nivelul sanguin de niacină (6).

Alimente cu un conținut important de inozitol: fasole, linte, năut, struguri, prune uscate, pere

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă, anuală, una dintre cele mai răspândite alimente la nivel global cu multiple beneficii asupra sănătății (14).Planta, în funcție de soi poate atinge chiar și 3 metri, dar poate fi si soi pitic de 30cm. Florile de asemenea variază în funcție de specie și pot fi albe, roz, roșii, veri. Fasolea înflorește din luna iulie până în septembrie (14).

Conținut de inozitol 1,87 g/100 gr (41,42)

Fructul se prezintă în păstaie.

Tecile pot fi utilizate în scop medicinal: decoct de teci în diabetul zaharat tip 2.

Fasolea conține protide (23-25%), glucide (48-55%), săruri minerale (fier, potasiu, zinc, fosfor), vitamina A, C, vitamine din grupa B (14).

Fasolea este unul dintre cele mai bogate alimente în d-chiro-inozitol, conform unui studiu publicat în septembrie 1980 în ​The American Journal of Clinical Nutrition (14)​​.​

În comparație cu fasolea uscată, fasolea verde are mai puțin amidon și proteine și mai multă vitamina A și C.

Înainte de a fi consumată, fasolea trebuie fiartă min 10 minute pentru a degrada compusul toxic – lectin fitohemoglutinina – care poate provoaca deranjamente gastrice grave (14).

 

Lintea (Lens culinaris) este una dintre cele mai vechi alimente cultivate. Este o leguminoasă anuală mică din familia mazărelor (Fabaceae).

Lintea este o sursă bună de proteine, fibre alimentare, vitamina B, fier și fosfor, inozitol (15).

Lintea conține 0,63 mg inozitol la 100 grame (41,42).

Năutul (Cicer arietinum) este o legumăleguminoasă care aparține familiei Leguminozae, cu valoare nutritivă ridicată, bogată în inozitol, proteine, fibre alimentare și minerale. Disponibilitatea azotului în sol este un factor important pentru creșterea și productivitatea năutului. Prezența unui conținut ridicat de azot în sol inhibă producția de năut (16, 17).

Năutul conține 0,63 mg inozitol la 100 grame (41,42) ca și lintea.

 

Strugurii, (genus Vitis). Există aproximativ 60 până la 80 de specii de viță-de-vie din familia Vitaceae, native din zona temperată de nord, inclusiv soiuri care pot fi consumate ca la masă, uscate sub formă de stafide sau zdrobite pentru a face suc de struguri (must) sau vin (18).

Strugurii conțin minerale precum calciu și fosfor și sunt o sursă de vitamina A. Toți strugurii conțin glucoză și fructoză în cantități diferite, în funcție de soi. Cei care au cel mai mare conținut de glucoză sunt cei mai ușor de fermentat (18).

Strugurii conțin de la 7,6 mg inozitol la 100 grame

 

Prune uscate (Prunus domestica). Prunele au o strânsă legătură cu piersicile și cireșele și sunt consumate pe scară largă în stare proaspătă ca și fructe la desert, gătite sub formă de compot, dulceață sau coapte într-o varietate de produse de patiserie. Prunul european (P. domestica) și prunul japonez (P. salicina) sunt cultivate comercial pentru fructele lor, dar există o serie de specii, inclusiv prunul cu frunze violete (P. cerasifera), care sunt sunt folosite ca plante ornamentale (19).

 

Pere (Pyrus communis). Părul (genus Pyrus), de aproximativ 20–45 de arbori și arbuști din familia trandafirilor (Rosaceae), inclusiv părul comun (Pyrus communis). Unul dintre cei mai importanți pomi fructiferi din lume, părul comun este cultivat în toate țările din zonele temperate din ambele emisfere. Fructul este consumat în mod obișnuit proaspăt sau este conservat. De asemenea, este folosit pentru a produce băuturi alcoolice. Mai multe specii, cum ar fi para Callery (P. calleryana), sunt cultivate ca plante ornamentale (20).

 

Bibliografie:

  1. Graf E. Applications of phytic acid. J Am Oil Chem Soc 1983;60:1861-1867.

  2. Szwergold BS, Graham RA, Brown TR. Observation of inositol pentakis- and hexakisphosphates in mammalian tissues by 31P NMR. Biochem Biophys Res Commun 1987;264:874-881

  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-inositol#2 – Recenzie din partea Dan Brennan, MD on November 19, 2020

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC107359/#:~:text=The%20sole%20known%20biosynthetic%20pathway,I%2D1%2DP%20phosphatase.

  5. Sindromul Ovarelor Polichistice-Inositol, Kamal Patel, MPH, MBA, Examine 28 septembrie 2022, https://examine.com/supplements/inositol/

  6. https://www.caasn.com/301.html - Academia de Sport și Nutriție Canada

  7. https://www.sciencedaily.com/releases/2005/09/050915002836.htm

  8. https://www.livestrong.com/article/506226-foods-high-in-inositol/

  9. https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=21766

  10. Dinicola S, Minini M, Unfer V, Verna R, Cucina A, Bizzarri M. Nutritional and acquired deficiencies in inositol bioavailability. Correlations with metabolic disorders. Int J Mol Sci. 2017;18(10):2187. doi:10.3390/ijms18102187

  11. Donà G, Sabbadin C, Fiore C, Bragadin M, Giorgino FL, Ragazzi E, Clari G, Bordin L, Armanini D. Inositol administration reduces oxidative stress in erythrocytes of patients with polycystic ovary syndrome. Eur J Endocrinol. 2012;166(4):703-10. doi:10.1530/EJE-11-0840

  12. https://www.csid.ro/plante-medicinale/fasole-phaseolus-vulgaris-11523582/

  13. https://aminoco.com/blogs/nutrition/amino-acid-profile-of-beans

  14. https://www.scritub.com/economie/agricultura/Fasolea-Phaseolus-vulgaris-L31585.php

  15. https://www.britannica.com/plant/lentil-plant

  16. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cicer-arietinum

  17. https://www.britannica.com/plant/chickpea

  18. https://www.britannica.com/plant/grape#ref218166

  19. https://www.britannica.com/plant/plum#ref103037

  20. https://www.britannica.com/plant/pear#ref205932

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact