09 septembrie 2023

Glucozamina - Paste cu midii 

Glucozamina este produsă în mod natural în organism și joacă un rol cheie în construirea cartilajului; țesut conjunctiv ce amortizează șocurile exercitate asupra articulațiilor (1,2).

Mai multe studii științifice sugerează că suplimentarea glucozaminei poate fi un tratament eficient pentru osteoartrită. Osteoartrita este un tip de artrită care apare atunci când cartilajul se descompune și se pierde, fie din cauza rănilor, fie din cauza uzurii normale. Apare de obicei pe măsura înaintării în vârstă. În unele studii, suplimentele de glucozamină au scăzut durerea articulară provocată de osteoartrită (1,2).

Studiile realizate până în prezent susțin că nu sunt surse alimentare de glucozamină și că aportul acesteia se face din chitina din cojile exterioare dure ale creveților, homarilor, crabilor sau cochilia midiilor prin suplimente alimentare realizate prin extragerea glucozaminei din aceste surse. Scoica verde se spune că are o foarte mare cantitate de glucozamină și  este folosită în mod special pentru tratamentele articulare canine (2,3).

Până în prezent nu sunt suficiente studii asupra surselor de glucozamină și a efectelor acesteia însă ca și sursă alimentară, din propriile mele teste am depistat că introducerea midiilor în diata mea a reglat nivelul de glucozamină. Dacă nivelul glucozaminei era scăzut și am consumat midii, în diferite rețete, nivelul de glucozamină a crescut din nou la normal. Până vom avea mai multe cercetări în domeniu și mai multe surse de informare, vă las o rețetă pe care o folosesc eu în acest sens, nu pentru osteoartrită pentru că nu am aceast diagnostic însă pentru dureri articulare rezultate dintr-un deficit de glucozamină.

Paste cu scoici

Ingredientele necesare:

150gr paste fără gluten (cine consumă gluten pune paste din cereale integrale)

60 gr midii în cochilie sau 25 gr midii fără cochilie

40 gr creveți

20 gr usturoi

3 gr leuștean

2 gr sare

1 gr piper negru

2 gr ulei măsline presat la rece

50 ml apă

50 ml vin alb demi-sec

Se pisează usturoiul, se pune în tigaie cu uleiul pentru câteva secunde până când se adaugă vinul, apa, creveții, midiile, sarea. Se lasă până când se formează un sos mai scăzut. Dacă midiile nu se deschid, se aruncă. La final se pune leușteanul tocat sau alte verdețuri tocate și piperul.

Separat se fierb pastele și după ce au fiert, se scurg de apă și se pun în tigaie peste sos. 

Se servește cald

Dacă ne urmărești din altă țară și folosești meniul de traducere, poți înțelege tabelul de mai jos verificând cantitățile prezentate la ingrediente. Primul tabel oferă informațiile nutriționale pentru întreaga rețetă. Astfel prima coloană conține cantitățile, a doua denumirea ingredientului, pe urma caloriile, proteinele, lipidele, carbohidrații și fibrele. În tabelul micuț se prezintă valorile nutriționale pt 100 grame.

 

Bibliografie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3456914/
  2. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/glucosamine#:~:text=There%20are%20no%20major%20food,who%20are%20allergic%20to%20shellfish.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3525174/

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact