Ingrediente:
600 gr cartofi
100 gr fulgi ovăz
5 gr tărâțe psyllium
20 gr iaurt de caju
2 gr sare
60 gr prune
50 gr dulceață coacăze fără zahăr
2 gr amidon tapioca
Cartofii se curăță, se spală, se fierb în apa cu sare, se scurg de apă când sunt fierți și se pisează bine. Se lasă la răcit pe urmă se adaugă fulgii de ovăz măcinați, tărâțele de psyllium și iaurtul de caju. Se amestecă toate foarte bine, se formează poșetuțe în care se pun bucățele de prune. Se formează biluțele și se pun într-o oală cu apă clocotită astfel încât apa să fie minim 3 degete peste găluște. Când se ridică la suprafață, se scot cu ajutorul unei spumiere.
Separat, într-o oală mai mică se face sosul din gem de coacăze fără zahăr dizolvat în 100 ml apă, se pune pe foc și când fierbe se adaugă amidonul de tapioca dizolvat în apă și se amestecă continuu pentru a nu se forma cocoloașe. După 1 min se stinge focul.
Am realizat această rețetă pornind de la câteva idei de bază:
Carbohidrați simpli rafinați à hiperinsulinismul à scade nivel globulină ce leagă hormonii sexuali à hiperestrogenism (1).
Tuturor ne plac dulciurile și până la urmă este principala sursă de energie însă contează totuși dacă acel dulce ne face bine sau ne ajută afecțiunile să se dezvolte. În cazul persoanelo sănătoase contează dacă alimentația contribuie la menținerea sănătății sau dacă le ajută să intre în dezechilibru și să se îndrepte cu pași repezi spre o patologie.
Acesta este motivul pentru care încerc să adaptez toate rețetele pe care mi le doresc pe o variantă mai sănătoasă, cu mai multe fibre, fără elemente de inflamație astfel încât și eu și corpul meu să se ne bucurăm de ceea ce consumăm.
Nu doresc să îmi pedepsesc corpul prin alimentație, să-l traumatizez și să-l dezechilibrez. Până la urmă dacă este să ne luăm după ce spune biblia, “trupul vostru este Templul Duhului Sfânt”. Cum ne comportăm cu propriul nostru corp, arată adevărata credință pe care o avem. Nu ceea ce strigăm în exterior contează ci ceea ce avem și introducem în interiorul nostru.
Revenind la rețetă, aceasta nu conține gluten, lactate animale sau zahăr rafinat, adăugat ci doar cel prezent în mod natural în fructe.
Am ales tărâțele de psyllium pentru a lega compoziția dar și pentru a suplimenta fibrele și a reechilibra microbiomul și tranzitul intestinal (3)
Consumul de ovăz s-a observat că reduce glicemia postprandială și are rol în reglarea profilului lipidic, reduce LDL colesterolul cu 9% (5).
La persoanele cu endometrioză, estrogenul poate fi sintetizat și din colesterol față de persoanele fără endometrioză la care acest lucru nu se întâmplă. Deci avem ovăz și pentru reglarea glicemiei și a colesterolului dar de fapt avem ovăz pentru managementul estrogenic (6).
O rețetă care pare a fi banală, în realitate este gândită foarte bine din punct de vedere terapeutic așa că vă las ca să îmi savurez găluștele cu prune. O gălușcă are 50 gr ceea ce înseamnă că porția de 2 găluște conține 100 grame și valorile nutriționale pot fi consultate mai jos.
Dacă ne urmărești din altă țară și folosești meniul de traducere, poți înțelege tabelul de mai jos verificând cantitățile prezentate la ingrediente. Primul tabel oferă informațiile nutriționale pentru întreaga rețetă. Astfel prima coloană conține cantitățile, a doua denumirea ingredientului, pe urma caloriile, proteinele, lipidele, carbohidrații și fibrele. În tabelul micuț se prezintă valorile nutriționale pt 100 grame.
Bibliografie:
Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!
e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro
+40 723-063 931
CUI 48635040
J20/1026/2023
Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.