Găluștele cu prune sau Gomboții cu prune, cum li se mai spune în Banat din limba sârbocroată, sunt un desert din zona Europei centrale și de Est care datează încă din anii 1600 după unele publicații și în zilele noastre poate fi găsit aproape în toate țările lumii.
În ceea ce privește ingredientele de bază, putem enumera cartofii, prunele care pot fi înlocuite și cu alte fructe (ex. găluște cu caise), făina, oul, pesmetul sau grișul, scorțișoara și zahărul.
Având în vedere că știința nutrițională a evoluat foarte mult în ultimii ani, ne punem tot mai multe întrebări despre ingredientele pe care le alegem, asocierile alimentare pe care le facem și rolul lor asupra sănătății umane.
Atât din punct de vedere profesional dar și al experienței personale pot spune că în majoritatea cazurilor nu trebuie să renunțăm la ceea ce ne place ci să găsim o variantă a rețetei care cu informațiile pe care le avem în zilele noastre și necesitățile organismului nostru să ne permită să ne îmbunătățim experiența culinară.
Mai jos am adaptat o rețetă de găluște cu prune pe necesitățile familiei mele și am comparat valorile nutriționale cu cele ale unei rețete de pe internet, luată la întâmplare și care reprezintă o variantă clasică a aceleași rețete:
Găluște cu prune rețetă 1:
736 gr cartori fierți și pisați
2 ouă
100 gr fulgi ovăz măcinați
5 gr tătâțe psyllium
Toate ingredientele de mai sus se amestecă bine și se formează poșetuțe în care introducem prunele.
198 gr prune fără sâmburi
Sos:
Se face un sos din iaurt, miere, praf de roșcove și scorțișoară care se încălzește (nu se fierbe) și se toarnă peste găluște.
150 gr iaurt de caju
85 gr miere
25 gr pudră roșcove
100 ml apă
5 gr scorțișoară măcinată
Dacă ne urmărești din altă țară și folosești meniul de traducere, poți înțelege tabelul de mai jos verificând cantitățile prezentate la ingrediente. Primul tabel oferă informațiile nutriționale pentru întreaga rețetă. Astfel prima coloană conține cantitățile, a doua denumirea ingredientului, pe urma caloriile, proteinele, lipidele, carbohidrații și fibrele. În tabelul micuț se prezintă valorile nutriționale pt 100 grame.
Găluște cu prune rețetă 2:
Tot timpul când pregătesc o mâncare mă gândesc ce îmi doresc de la această mâncare?
1. Să fie bună și aspectuasă că până la urmă de la asta pornim cu toții
De aspectuasă, eu aș spune că este și de gustoasă, o puteți încerca și voi, nouă ne-a plăcut tare mult.
2. Trebuie să nu deregleze tranzitul intestinal deci fibrele necesare corelate la cantitatea de calorii. În general fibrele se calculează la necesarul zilnic dar mie îmi place ca fiecare rețetă să fie echilibrată în special atunci când se folosește făină și îndulcitori, fie ei chiar și naturali. Asta este important în special dacă ai probleme cu glicemia, ești peste greutatea normală, ai probleme cu constipația dar și ca și formă de prevenție. Nu trebuie să ajungem să avem probleme de sănătate ci este mai important să le prevenim.
În prima variantă am avea nevoie de 1,6 grame de fibre la 100 grame găluște cu prune și conform calculelor avem 2,7 gr deci nici urmă de constipație.
În a doua rețetă avem 3,4 gr necesarul și doar 1,9 gr din rețetă ceea ce înseamnă că nu sunt suficiente fibre.
Aici la partea cu fibrele dezbaterea poate să fie amplă și părerile așa de împărțite încât oricine poate contrazice pe oricine însă eu în practica mea așa am vazut că funcționează cel mai bine.
3. Nu trebuie să crească glicemia peste valoarea maximă de până la 140 mg/dl, la două ore după masă.
Potrivit unui studiu publicat în anul 2015, făina de ovăz a redus semnificativ răspunsul glicemic și insulina postprandială la persoanele care au consumat produse din făină de ovăz, comparativ cu grupul de control. Studiul a evidențiat un efect benefic al consumului de ovăz în ceea ce privește controlul glicemiei și a profilului lipidic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (1).
Repet, nu trebuie să se ajungă la diabet ci se pot face alegeri alimentare inteligente ca și stil de viață sănătos.
Consumul de scorțișoară este asociat cu o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a nivelurilor de glucoză plasmatică a jeun, colesterol total , LDL-C și a trigliceridelor dar și o creștere a nivelurilor de HDL colesterol (2).
Persoanele care au deja probleme de sănătate: SOP (sindromul ovarelor polichistice) cu rezistență la insulină, diabet zaharat tip II ar trebui să se consulte cu dieteticianul și/sau diabetologul și evident să nu asocieze această rețetă cu alte mâncăruri care prin asociere ar crește glicemia foarte mult.
Pe parte de prevenție și chiar rezistență la insulină această rețetă ca o masă separată la 3 ore distanță de alte mese (înainet și după) poate fi o alegere inteligentă.
Mai sunt și alte aspecte de care țin cont și o să le discutăm în postări ulterioare.
Poftă bună și spor la alegeri culinare inteligente!
Bibliografie:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24019277/
Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!
e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro
+40 723-063 931
CUI 48635040
J20/1026/2023
Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.