Dovleacul este plantă erbacee anuală, de sezon din familia Cucurbitaceae (a castraveților), originar din America de Sud. Cucurbita provine din limba latină și înseamnă „tărtăcuță” și maxima provine tot din limba latină și înseamnă “cea mai mare”, deoarece această plantă poate produce fructe foarte mari. Are flori galbene fructifere care sunt produse toamna. Fructele au o aromă blândă și pot fi coapte, adăugate la prăjituri, paste, pireuri, pot fi folosite în supe creme și multe altele (1).
Dovleacul este un aliment multifuncțional bine-cunoscut, plin de nutrienți și care reprezintă un interes deosebit în rândul oamenilor de știință în ultimii ani. De la dovleac poate fi folosit atât pulpa câ și semințele, care sunt o sursă bogată de metaboliți primari și secundari, inclusiv proteine, carbohidrați, acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, carotenoizi, tocoferoli, triptofan, delta-7-steroli și alte fitochimicale (2).
Printre beneficiile consumului de dovleac se pot aminti îmbunătățirea spermatogenezei, vindecarea mai rapidă a rănilor, are proprietățile antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante, anti-ulcerative, este folosit în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (2).
Datorită conținutului de fitonutrienți, alcaloizi, flavonoizi, acizi palmitic, oleic și linoleic dovleacul a fot consumat pentru proprietățile sale medicinale importante respectiv pentru efectul antidiabetic, antioxidant, anti-cancerigen, antiinflamator și multe altele (3).
Alte beneficii ale consumului de dovleac:
Beneficii în endometrioză:
Unele studii au arătat că persoanele cu endometrioză ar avea concentrații mai mici de vitamina A, C, E față de persoanele fără endometrioză. În acest sens, creșterea antioxidanților prin dietă ar putea avea un efect antiinflamator, de reducere a markerilor de stres și implicit durerea resimțită ar scădea semnificativ (7).
Supă cremă de dovleac:
Ingrediente:
Un ardei roșu
O ceapă medie
Un morcov
Dovleac copt 600 grame
Se toacă toate ingredientele se pune 1 litru de apă, se pune sare q.s, piper q.s, boia dulce q.s., turmeric q.s și se lasă la fiert până când toate ingredientele sunt moi, apoi se mixează totul și se poate consuma. Deasupra se pot pune semințe de dovleac, de floarea soarelui pentru o absorbție mai bună a vitaminelor.
Valori nutriționale/ 100 gr.
Calorii 15,3
Proteine 0,5 gr
Lipide 0,2 gr
Carbohidrați 2,9 gr
Fibre 1 gram
Prăjitură cu dovleac
Ingrediente:
Dovleac copt 600 grame
Fulgi de ovăz fără gluten 120 grame
Lapte de ovăz sau caju 200 ml
Îndulcitor de ștevie și scorțișoară q.s.
Întro-o tavă, pe o hărtie de copt se pune jumatate din cantitatea de fulgi de ovăz peste care se toarnă laptele cât să fie muiați toți fulgii fără a se ridica la suprafață. Se pune stratul de dovleac cu scorțișoară și îndulcitor, se pune din nou un strat de fulgi de ovăz peste care din nou se pune lapte. Se dă la cuptor până când se observă că s-a făcut crusta de deasupra, după care se scoate, se răcește și se poate servi.
Valori nutriționale/ 100 gr
Calorii 75,5
Proteine 2,6 gr
Lipide 1,3 gr
Carbohidrați 13,4 gr
Fibe 3 gr
Pe lângă benficiile antioxidante enunțate mai sus aș mai adăuga două mari avantaje pe care aceste 2 rețete le au:
Concluzie:
Este important să se consume alimente crude zilnic, proaspăt gătite zilnic și variate. În acest mod se reduc senzitivitățile alimentare, riscul de carențe sau supradoze. Cel mai important este să se consume cantitatea necesară zilnică dar și fără a face exces pe fond emoțional.
Sănătatea începe din farfurie, iar gătitul este una dintre cele mai importante demonstrații de iubire pentru toată familia.
Dacă încă nu ai această pasiune, te provoc să încerci!
Bibliografie:
Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!
e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro
+40 723-063 931
CUI 48635040
J20/1026/2023
Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.