19 august 2023

Carotenoidele din conopidă ( Brassica oleracea L. var. botrytis)

CAROTENOIDELE
Carotenoidele sunt o clasă de peste 750 de pigmenți naturali sintetizați de plante (1). Aceste molecule bogat colorate sunt sursele culorilor galbene, portocalii și roșii ale multor plante.

Fructele și legumele furnizează majoritatea celor 40 până la 50 de carotenoide găsite în dieta umană:

  • α-Carotenul, β-carotenul, β-criptoxantina, luteina, zeaxantina și licopenul sunt cele mai frecvente carotenoide dietetice (1).

  • α-Carotenul, β-carotenul și β-criptoxantina sunt carotenoide de provitamina A, ceea ce înseamnă că pot fi transformate de organism în retinol.

Luteina, zeaxantina și licopenul sunt carotenoide nonprovitamin A, deoarece nu pot fi transformate în
retinol (2).

  • Pentru absorbția intestinală a carotenoidelor dietetice, ele trebuie să fie eliberate din matricea alimentară și încorporate în amestecuri de săruri biliare și mai multe tipuri de lipide (2).

  • Sunt necesare doar 3 până la 5 g de grăsime pentru a asigura absorbția carotenoidelor (2).

  • Absorbția carotenoidelor se realizează prin difuzie pasivă și absorbția activă (2).

BETA-CAROTENUL (β-caroten)

  • Beta-carotenul este un pigment de culoare portocalie ce face parte din grupul mare de substanțe fitochimice numite carotenoide, care se găsesc în mod obișnuit în plante (2).

  • Legumele și condimentele prezentate în această lucrare conțin β-caroten.

Conopida (Brassica oleracea L. var. botrytis)

  • o formă de varză modificată din familia muștarului (Brassicaceae), cultivată pentru structurile sale florale parțial dezvoltate și tulpinile cărnoase

  • bogată în vitaminele C și K

  • Conține gena OR (receptori olfactivi[1]) care este o mutație rară și conferă conopidei un nivel ridicat de beta-caroten (3,4).

Beneficii conopidă:

  • Acționând ca un antioxidant, sulforafanul reduce daunele inflamatorii cauzate de stresul oxidativ (5)

  • Este o sursă de colină benefică pentru dezvoltarea creierului, memorie, stare de spirit (5).

  • sulfofranul are proprietăți anticancerigene (5)

  • echilibrare hormonală datorită conținutului de indole 3 carbinol (5)

  • Sulful pe care îl conține susține producția de glutation, care este important pentru menținerea integrității mucoasei intestinale (5)

Inhibitoare de aromatază

  • Cruciferele: conopida, brocoli, gulia, rucola, varza, kale, bok choy ș.a. din această familie - indole 3 carbinol inhibitor de aromatază (1)

  • fam. Allium: usturoi, praz, ceapă - lignani ce cpnțin inhibitori de aromatază (2)

 

Contraindicații:

  • Pentru cei care au probleme cu tiroida se minimizează aportul de legume crucifere deoarece acestea pot interfera cu absorbția iodului, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni (5).

  • Fiind o sursă importantă de fibre care reglează tranzitul intestinal, este posibil să nu le fie favorabil consumul de conopidă celor cu boala Crohhn, colită ulcerativă, intetin iritabil (5).

  • Datorită conținutului bogat de vitamina K, poate interfera cu tratamentele anticoagulante (5).

Sulforafanul este un compus natural din plante care se găsește în multe legume crucifere și este un derivat din glucozinolat.

Rețete recomandate:

1. Piure de conopidă

2. Supă cremă de conopidă

3. Ciorbă cu conopidă

4. Conopidă murată

5. Blat pizza cu conopidă

6. Salată conopidă cu cartofi și maioneză de avocado

7. Chiftele cu avocado și cartofi

8. Sufleu conopidă

9. Legume la cuptor cu conopidă

10. Conopidă pane la cuptor pe foaie de copt

Bibliografie:

1. Wang XD. Carotenoids. In: Ross CA, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:427-439.

2. 1.https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietaryfactors/
phytochemicals/carotenoids#:~:text=Carotenoids%20are%20a%20class%20of,found%20in%2
0the%20human%20diet.

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16790254/#:~:text=The%20cauliflower%20(Brassica%20oleracea%20L,
the%20plant%2C%20turning%20them%20orange.
4. https://humgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/1479-7364-3-1-
87#:~:text=Abstract,gene%20families%20and%20300%20subfamilies.

5. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-of-cauliflower

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact