18 noiembrie 2023

Candidoza vaginală

Există peste 150 de specii de candida cunoscute care trăiesc în diferite părți ale corpului uman. Aceste specii ajută la digestia și absorbția nutrienților din alimente (1).

Candida albicans, prezentă în 80% din infecții, aparține ciupercilor nosoparazitare care trăiesc ca saprofite pe piele, cavitatea bucală, vaginul sau intestinul oamenilor. Ea face parte, în mod normal, din microbiomului uman, însă în anumite condiții, se înmulțește și această suprapopulare se numește candidoză (1).

Ce cauzează candidoza?

  • Administrarea de antibiotice, steroizi, contraceptive orale, medicamente care provoacă uscăciunea gurii sau medicamente care produc disbioză.
  • Stresul
  • O dietă bogată în carbohidrați simpli, rafinați sau drojdii
  • Igienă intimă neadecvată
  • Diabet necontrolat, HIV, cancer sau un sistem imunitar compromis
  • Modificări hormonale (sarcină) (1).

Candidoza este contagioasă?

Da, însă nu se ia ca și un virus ci mai degrabă prin salivă: alăptatul la sân, sărutul, sexul oral sau alt contact direct cu saliva unei persoane cu candidoză (1).

Simptome comune:

  • Pete albe sau răni în cavitatea bucală posibil cu pierderea gustului, dureri la înghițire
  • Secreții vaginale albe sau galbene cu mâncărime și posibil dureri abdominale
  • Roșeață cutanată, pustule
  • Senzație de usturime
  • Greață, discomfort, iritabilitate (1)

Diagnostic:

În funcție de tipul de candidoză, medicul specialist va pune diagnosticul și va prescrie un tratament, în general cu antimicotice orale sau ovule vaginale, ăn cazul în care candidoza este vaginală (1).

Dietă:

Chiar dacă pacientul/ pacienta va urma cu rigurozitate sfatul medicului este posibil ca această candidoză să reapară la scurtă durată după finalizarea tratamentului în cazul în care nu este corectată disbioza și în cazul în care nu este schimbată alimentația astfel încât să nu alimenteze în continuare suprapopularea Candidei.

Pentru dietă se face programare prin formularul de contact sau la nr de telefon afișat pe site și se urmează recomandările nutriționale pentru perioada de timp indicată, stabilită după efectuarea riguroasă a anamnezei.

Două alimente excepționale care pot fi consumate pentru prevenție sau chiar și tratament sunt salata verde și uleiul de cocos (2,3).

 

Suplimente alimentare:

Probioticul Microbiota Mujer, este special conceput pentru microbiota vaginală și conține diferite specii bacteriene printre care se remarcă Lactobacillus animalis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarus, Casa Lactobacillus și Bifidobacterium animalis, care efectuează fermentația lactică, creând un mediu acid (pH1-6) în vaginul femeilor aflate la vârsta fertilă suprimând creșterile fungice nedorite (4).

 

Într-un alt studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, efectuat la 64 de femei care au primit zilnic capsule orale de Lactobacillus rhamnosus și Lactobacillus fermentum timp de 60 de zile, s-a demonstrat restaurarea microflorei vaginale care a fost colonizată de bacterii patogene şi care a fost evidențiată printr-o analiză de microscopie, cauza fiind vaginoza bacterienă asimptomatică (5).

 

După tratament, microflora a fost colonizată de Lactobacillus normal la 37% dintre femei în timpul tratamentului cu probiotice Lactobacillus, comparativ cu 13% dintre femeile care au luat placebo. Rezultatele culturii au confirmat o creștere semnificativă a Lactobacillus vaginal, demonstrând sau consolidând eficacitatea probioticelor în tratamentul împotriva bacteriilor patogene. În acest fel, condițiile vaginale care previn sau împiedică colonizarea de către microorganisme patogene sunt restabilite (5).

 

Microbiota Mujer folosește capsule gastro-rezistente DRcaps™, care garantează o mai bună supraviețuire a bacteriilor pe măsură ce trec prin tractul gastro-intestinal

Aceste capsule au fost special concepute pentru a putea rezista acidității gastrice și a permite bacteriilor să ajungă în intestin, unde probioticele au un efect mai mare (4).

Click pe imagine pentru mai multe detalii despre acest probiotic.

 

Bibliografie:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7355540/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2090937/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17651080/
  4. https://www.dddrugs.ro/linia-microbiota/microbiota-mujer-60-capsule-p12314.html
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12628548/

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact