13 septembrie 2023

Blocarea absorbției de iod prin asocieri alimentare

Sufleu cu broccoli ingrediente:

- 300 gr broccoli 

- 50 gr gogoșari

- 30 gr ceapă

- 3 ouă medii

- 5 gr mărar

Mod de preparare:

Broccoli ca să nu-și piardă culoarea se gătește astfel: se pune o oală cu apă la fiert, se adaugă sare și se lasă până clocotește. Când clocotește apa, se adaugă florile de broccoli și se țin până când verificând baza florilor cu furculița, se poate pătrunde ușor. La broccoli, apa nu trebuie să fie ca și la conopidă până la jumătatea florilor ci florile trebuie să plutească în apă.

Gogoșarii și ceapa taiate marunt, se sărează se cățesc într-o tigaie de piatră unsă cu ulei cu ajutorul unei pensule 1-2 min. La final se adaugă mărarul.

Într-o tavă de yenna se pune hărtie de copt, se pun broccoli și gogișarii cu ceapă și ouăle bătute bine se toarnă deasupra. Se dau la cuptor până cand compoziția devine puțin rumenă.

Dacă ne urmărești din altă țară și folosești meniul de traducere, poți înțelege tabelul de mai jos verificând cantitățile prezentate la ingrediente. Primul tabel oferă informațiile nutriționale pentru întreaga rețetă. Astfel prima coloană conține cantitățile, a doua denumirea ingredientului, pe urma caloriile, proteinele, lipidele, carbohidrații și fibrele. În tabelul micuț se prezintă valorile nutriționale pt 100 grame.

Explicații nutriționale

Un ou de 55-60 gr poate conține între 57-93 μg iod. Iodul este un oligoelement necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni, esentiali pentru metabolism, creștere și dezvoltarea creierului, în special în primul trimestru de sarcină (1,2).

Un broccoli de 100 grame conține între 44-171 mg sulforafan (3,4). Sulforafanul, un izotiocianat bogat în sulf, care se regăsește în broccoli în formă inactivă, glucorafanina ce intră în contact cu mirozinaza, o familie de enzime care sunt eliberate și activate numai atunci când o plantă este deteriorată, procesată: tăiată, tocată, mestecată (5). Brocoli crud conține o cantitate mult mai mare de sulforafan față de cel gătit însă acest lucru ține și de modalitatea de gătire. La abur sau la cuptor cantitatea de sulforafan poate crește în timp ce la fierbere sau gatire la microunde poate să se reducă până la o cantitate neglijabilă (6). Sulforafanul imită efectul chimioterapic însă fără efectele adverse ale acestuia fiind considerat foarte benefic în prevenția cancerului (cancer de prostată, cancer de sân, cancer de colon, cancer de piele, vezică urinară și cancer oral)  (7). 

Alte efecte benefice ale sulforafanului:

  • reduce producția hepatică de glucoză și îmbunătățește controlul glucozei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (8), 
  • prezintă efecte renoprotectoare puternice în modelele preclinice ale bolilor renale cum sunt rinichii polichistici (9),
  • reduce tensiunea arterială (9)
  • ș.a.

 

Cu toate efectele extraordinare pe care le poate avea sulforafanul, acesta este considerat a fi goitrogenic adică interferează cu producerea de hormoni tiroidieni.

Sulforafanul atinge cele mai mari concentrații în plasmă la 3 ore de la consum (aproximativ 0,9 μmol/L), și scade lent după a doua oră, având un timp de înjumătățire aproximativ de 2,2 ore (Hanlon et al. 2008; Hu et al.)

 

Unele studii susțin că absorbția de iod ar fi blocată prin consumul de brocoli, altele că nu ar avea vreo influență asupra tiroidei. Eu din ceea ce am observat, cred în prima terorie, iar din ceea ce am văzut din propriile mele teste este că asocierile alimentare sunt mult mai benefice decât renunțarea la diverse alimente. Da, iodul poate fi blocat și poate sta scăzut prin asocieri alimentare defavorabile dar poate fi și ridicat prin asocieri alimentare favorabile.

În asocierea oului cu broccoli, iodul din ou poate fi inhibat, însă în alte combinații alimentare iodul poate fi asimilat. 

Este foarte importantă asocierea alimentelor și modalitatea de gătire!

 

Bibliografie:

1. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-68

2. Ive Nerhus, Maria Wik Markhus, Bente M. Nilsen, Jannike Øyen, Amund Maage, Elisabeth Rasmussen Ødegård, Lisa Kolden Midtbø, Sylvia Frantzen, Tanja Kögel, Ingvild Eide Graff, Øyvind Lie, Lisbeth Dahl* and Marian Kjellevold, 2018, food & nutrition research

3. KamalPatel,Sulforaphane,Examine,2022

4.JedW.Fahey,YueshengZhangandPaulTalalay,Broccolisprouts:Anexceptionallyrichsourceofinducersofenzymesthatprotectagainst chemical carcinogens,1997

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21194251/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22471240/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5456215/

8.https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/sulforaphane-glucose-control-diabetics#:~:text=Sulforaphane%20reduces%20hepatic%20glucose%20production,patients%20with%20type%202%20diabetes.

9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320523002989

Misiunea NutriHealth Science

Printr-o alimentație corectă, echilibrată, variată cu respectarea tuturor principiilor nutritive necesare și a nevoilor energetice zilnice poate fi prevenită aproape orice afecțiune!

Contactează-mă

e-mail: diana-bartha@nutrihealth-science.ro

 +40 723-063 931 

CUI 48635040

J20/1026/2023

Loc. Șoimuș 151A, , Jud. Hunedoara, cod poștal 337450 

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

Site realizat de NutriHealth Science. Dacă vrei și tu, accesează formularul de contact